Home » Sport

Câţiva nord-coreeni vor juca în Europa

2 July 2010 No Comment
Share

Deşi zvonurile îi trimiteau în lagărele de muncă după comportarea slabă de la Cupa Mondială (trei înfrângeri în faza grupelor, printre care un 0-7 cu Portugalia), câţiva fotbalişti nord-coreeni vor juca în Europa, cu binecuvântarea regimului comunist de la Phenian, anunţă cotidianul francez L’Equipe, citat de Agerpres.


Strategia puterii nord-coreene se explică atât prin dorinţa de a îmbunătăţi nivelul fotbalului din această ţară, cât şi prin nevoia de a face rost de valută, Coreea de Nord confruntându-se cu mari dificultăţi economice. Phenianul speră că jucătorii promiţători se vor căli în Europa şi vor ajunge la cluburi mai puternice, pe bani buni. În felul acesta, notează L’Equipe, se întâlnesc socialismul real şi liberalismul de după legea Bosman.

Printre jucătorii care vor ajunge în Europa se numără puternicul fundaş dreapta Cha Jong Hyok (24 de ani, 37 de selecţii), de la formaţia nord-coreeană Amrokang. Titular în cele trei meciuri de la CM, Cha este aşteptat la modesta FC Wil, din liga a doua elveţiană. Transferul lui a fost anunţat de Karl Messerli, fost jucător elveţian, aflat în bune relaţii cu regimul de la Phenian şi care serveşte drept intermediar pentru aducerea celor mai buni jucători pe Bătrânul Continent.

La FC Wil, Cha se va întâlni cu alt conaţional venit pe filiera Messerli, mijlocaşul Kim Kuk Jin. Alt tânăr nord-coreean, fundaşul Pak Chol Ryong, evoluează de două sezoane la FC Concordia Basel, tot în liga a doua elveţiană.

Conform revistei elveţiene L’Hebdo, jucătorii vor veni gratis în ţara cantoanelor, însă contractele lor prevăd împărţirea beneficiilor din eventuale transferuri, între federaţia nord-coreeană şi cluburile respective.

Messerli a afirmat că ‘echipe din patru ţări – Germania, Anglia, Italia şi Slovenia – şi-au arătat interesul’ pentru câţiva jucători care au evoluat la Mondial. Primul pe listă e Jong Tae Se, ‘Rooney al poporului’, legitimat la gruparea japoneză Kawasaki Frontale. Revista Kicker scrie că principala interesată de serviciile sale este VfL Bochum, din liga a doua germană.

AGERPRES (Mircea Lazaroniu)

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.


Gazduire Web by ETP