Home » Sport

Jabulani nu şi-a spus ultimul cuvânt

2 July 2010 No Comment
Share

Jabulani, mingea Campionatului Mondial de Fotbal 2010, a fost unul dintre protagoniştii acestei competiţii care se desfăşoară în Africa de Sud.
Din fericire pentru FIFA, atât jucătorii cât şi presa s-au obişnuit cu traiectoriile sale ciudate şi efectele neprevăzute, pe măsură ce au avansat partidele… Dar acum, după încheierea optimilor de finală şi în aşteptarea sferturilor şi a semifinalelor, ar putea să existe mai multe meciuri egale a căror soartă să fie decisă de penalty-uri. Aici Jabulani ar putea face ravagii. FIFA a promis o anchetă după campionat, notează cotidianul spaniol La Razon.

În optimile de finală a fost nevoie o singură dată de lovituri de departajare, dar acestea îşi vor face remarcată mai mult prezenţa de-acum încolo. Jabulani, balonul oficial fabricat de Adidas, va juca un rol şi mai mare cu indescifrabila sa traiectorie. Criticile care i-au fost aduse înaintea turneului au primit confirmarea pe parcursul competiţiei. Pasele la distanţă care au luat uneori calea tribunelor şi numărul criticilor venite de la portari cunoscuţi i-au făcut pe mulţi să arate direct cu degetul înspre minge.

Tehnologie de vârf sau ‘minge de plajă’, cum a numit-o Iker Casillas? Schimbările de direcţie în aer ale balonului au fost supranumite efectul Jabulani. O metaforă a traiectoriei imprevizible pe care o ia mingea după ce a fost lovită. ‘Mingea ar fi putut să se mişte’, a spus Robert Green, portarul Angliei, autorul unei greşeli impardonabile în primul meci, care s-a alăturat altor gafe ale unor portari cunoscuţi, ca algerianul Chaouchi, paraguayanul Justo Villar sau japonezul Kawashima, care au avut şi ei coşmaruri la acest Mondial.

‘Mingea este oribilă, parcă a fost cumpărată din supermarket’, s-a plâns portarul Braziliei, Julio César. ‘Toată lumea vrea să vadă goluri şi se fac mingi din ce în ce mai sferice’, a explicat el. Instabilitatea balonului a devenit centrul criticilor, nu doar ale portarilor, ci şi ale atacanţilor, în principiu avantajaţi de efectele imprevizibile ale balonului. ‘Mingile s-au schimbat mult în ultimii doi ani şi au devenit tot mai rapide, la care se adaugă şi faptul că se joacă la Johannesburg, la o altitudine de 1.700 de metri, care face ca mingea să fie şi mai rapidă’, a avertizat fostul portar al Germaniei, Oliver Kahn.

FIFA a apărat iniţial calitatea balonului în faţa valului de critici: ‘Când treci cu mâna peste ea, prima impresie este extraordinara sa textură care permite un control maxim, o traiectorie stabilă şi o priză perfectă în orice condiţii’. Dar acum argumentele au variat. ‘Nu suntem surzi. FIFA a ascultat criticile aduse balonului şi când se va încheia Mondialul ne vom reuni cu tehnicienii de la Adidas pentru a studia problema’ a spus secretarul general al federaţiei, Jerome Valcke. ‘Există reguli în privinţa dimensiunii şi a greutăţii… dar balonul trebuie să fie perfect’, a recunoscut el.

Selecţionerul Braziliei, Dunga, a fost printre primii care au intervenit în polemica suscitată de Jabulani. Chiar înainte de Mondial, el l-a provocat pe Valcke să intre în teren şi să verifice personal mingea. Balonul oficial al Cupei Mondiale, atât de blamat pentru traiectoriile sale imprevizibile, va fi totuşi examinat de FIFA şi de experţi, însă după turneul final.

Jan Runau, şeful comunicaţiilor la Adidas, a declarat că ‘la fiecare patru ani criticile aduse balonului fac parte din Campionatul Mondial. Adidas fabrică balonul Cupei Mondiale din 1970 şi încă din acel deceniu, când se folosea pielea ca material, au fost fotbalişti, mai ales din America de Sud, care s-au plâns că mingea era prea grea, în timp ce europenii au spus tot timpul că este prea uşoară’.AGERPRES/(Mihaela Nicolaescu)

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.


Gazduire Web by ETP