Home » Sport

Olanda, cuprinsă de febra portocalie

2 July 2010 No Comment
Share

Hârtia igienică, produsele de patiserie, colanţii, lentilele de contact, faţadele caselor sau ale bistrourilor… Febra portocalie a cuprins Olanda, care vineri joacă împotriva Braziliei în sferturile de finală ale Mondialului de fotbal din Africa de Sud.

”Portocaliul este culoarea familiei regale însă, de zeci de ani, ea este asociată cu echipa noastră naţională: la fiecare Cupă Mondială sau Campionat European, apare febra portocalie”, explică Geert de Vries, sociolog la Universitatea din Amsterdam.

Circa 10,1 milioane de telespectatori au urmărit meciul de luni din optimile de finală, o parte sau în întregime, într-o ţară care numără 16,5 milioane de locuitori.

Pe lângă clasicele tricouri, drapele sau şepci, şi alte articole, mai insolite şi toate portocalii, se bucură de succes.

”Hârtia igienică portocalie este foarte, foarte populară în supermarketuri”, asigură Joop Holla, un purtătorul de cuvânt de la Gfk. Galantarele cu fructe au şi ele culoarea portocalei, iar gogoşile şi brioşele sunt acoperite cu glazură tot portocalie.

”Nu avem ce face, este culoarea noastră naţională”, spune surâzând o vânzătoare dintr-un magazin de decoraţiuni. Fuste, ochelari de soare, brăţări, toate portocalii… ”Clişeul cum că femeile nu iubesc fotbalul nu se confirmă în vânzări”, asigură Yvonne Fernhout, purtător de cuvânt la Federaţia olandeză de comerţ en detail.

Cifra de afaceri în acest sector se aşteaptă să crească cu 200 milioane euro în timpul Cupei Mondiale, subliniază ea.

Faţadele unor case sunt acoperite integral cu prelate din plastic portocalii, iar străzile sunt în întregime decorate cu fanioane oranj care flutură în vânt, mai ales în cartierele foarte populare, după cum a constatat corespondentul AFP.

”În cartierul meu multicultural din Amsterdam, chiar şi tinerii de origine marocană sau turcă se îmbracă în portocaliu”, spune sociologul Geert de Vries.

Cafenelele sunt şi ele cuplate la Mondial: ecrane pe terase, faţade decorate cu banere, baloane, drapele: toate portocalii.

Iar pentru cei care călătoresc, ecrane uriaşe sunt instalate în gara din Haga şi la aeroportul Schiphol din Amsterdam. AGERPRES (Teodora Oprea)

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.


Gazduire Web by ETP